Het blijft een geweldige combinatie die het festival De Nacht van Kunst & Kennis biedt, ook dit jaar weer vele optredens, lezingen, voordrachten, wetenschappelijke proeven en dat allemaal in het decor van het theater, Academiegebouw, Hortus en musea. Ook op straat op en rondom het Rapenburg was veel te zien en wie niet wilde lopen op deze zwoele septemberavond kon altijd nog met de watertaxi.
Er waren zoveel programma-onderdelen dat menigeen al snel zijn plannen liet varen, of totaal de weg kwijt was.
Vanwege de aanstaande verbouwing deed museum de Lakenhal dit jaar niet mee, maar werd wel gebruikt voor de officiële opening.
Ik dacht even dat ik de enige was die moeilijk keuzes kon maken uit het grote aanbod, gelukkig het heerste en bijna iedereen piekerde hoe en waar te beginnen.
Onderaan deze pagina een foto-en een filmverslag die je meeneemt langs tientallen programma-onderdelen. Tijdens de Nacht van Kunst en Kennis werden de thuisblijvers live op de hoogte gebracht door Sleutelstad, zowel op de radio als in een liveblog.
Nu museum Boerhaave wegens verbouwing gesloten is kon directeur Dirk van Delft wel even optreden als gastinterviewer.
Ook burgemeester Henri Lenferink vond het wel leuk nu eens zelf de microfoon in handen te hebben in plaats van geïnterviewd te worden.
Ik begon bij museum Volkenkunde waar in de tuin onder andere het DJ duo Crème Brulée het publiek verwelkomde.
In de hal kon je even relaxen bij een handmassage en beautyverhalen van Salon Zina.
Chinees schilderen is ook een kunst apart, maar viel te leren zag ik.
In de bovenzaal traden de Veenfabriek en theatergroep Domino op met 'Songspiel, My Videoland'. Voor deze gelegenheid met medewerking van cardioloog Henriëtte Verwey van het LUMC, die een en ander uitlegde over een gaatje in je hart.
Songspiel, My Videoland was indrukwekkend, soms vertederend en mooi.
In het atelier Wereldlab werd het spelletje 'Wie is het' gespeeld, alleen nu werd het spelverloop door studenten nauwkeurig genoteerd om te kijken met welke strategie de spelers spelen en of er een gelijkenis in is te ontdekken.
Buiten zat Michael Schaap (de VPRO Hokjesman) even bij te komen van zijn eerste interview deze avond met Gloria Wekker en zich voor te bereiden op de gesprekken met Zihni Özdil en Judi Mesman later op de avond.
Leuk idee, op de route tussen de locaties van het festival waren krijttekeningen met quotes van beroemde Leidse wetenschappers.
Langs het Rapenburg was ook van alles te zien en te beleven, zoals de rijdende kijkdoos
Singer-Songwriters aan boord van de Watertaxi.
Wat kan een zwoele septemberavond dan mooi zijn.
In Rijksmuseum Oudheden was ook van alles te doen, zoals bijvoorbeeld de uitleg bij........................
............100 meter lang panoramascherm.
Mooie nummers tussen de Keizerbeelden van onder andere Jeangu Macrooy, die in april dit jaar werd uitgeroepen tot 3 FM Serious Talent.
Bacteriën kunnen de basis zijn van prachtige kunstwerken. Het iGem team hielp het publiek mooie gekleurde kunstwerkjes te maken van bacteriën.
In de hal zorgde DJ Johan voor muziek van gisteren, vandaag en morgen.
Ben er twee keer langs gekomen en hadden ze net pauze. En toch wilde ik de dames van Opera bij de Gijselaarsbank op de hoek van het Kort Rapenburg nog zien.
De derde keer had ik geluk. Terwijl brommers, bussen en auto's voorbij raasden brachten de dames onverstoorbaar een prachtige voorstelling.
Ik heb (helaas) maar een heel klein stukje gevolgd van Lieven Scheire, oorspronkelijk fysicus, maar tegenwoordig comedian, televisiemaker en jurylid van het programma Proefkonijnen. Hij brengt natuurkunde op een manier die we allemaal leuk vinden. Volgens hem is een reis naar Mars het mooiste Valentijnscadeau dat je je vrouw kan geven. Ze valt er van af, komt jonger terug en is veertig jaar onderweg.
In de Wintertuin van de Hortus zag ik net het laaste stukje van hiphop performer Sef.
Aaf Verkade zien we regelmatig door de Leidse grachten snorkelen om het onderwaterleven in kaart te brengen. In de Hortus gaf ze uitleg over haar werk. Dat kan natuurlijk alleen maar vanuit het water.
Mits goed gebracht kan zelfs het seksen van fruitvliegjes enorm interessant zijn. Ik heb met verbazing staan luisteren en weet nu alles over het seksleven van de fruitvlieg.
Het Technolab had ook weer een aantal leuke doe dingen voor het publiek.
In de Hortus organiseerde museum Boerhaave de talkshow 'Aan tafel met Frankenstein' over nieuwe technologieën en of we niet een 21 ste eeuw versie van Frankenstein aan het ontwerpen zijn.
Voor het academiegebouw een voorproefje van de musical Klapstuk die op 24 en 25 september in het Best Western hotel in Leiden te zien is.
De koffie was hoe dan ook lekker, maar op deze locatie smaakt het toch nog net even lekkerder.
Art Rooijakkers interviewde in de Leidse Schouwburg onder andere schrijver Arthur Japin.
Bedenk je eigen nieuwe woord.
In Gebr. De Nobel een les over de dood. Wanneer ben je eigenlijk echt dood. Klinisch ethicus dr. Erwin Kompanje kwam het uitleggen.
Even snel terug naar de tuin van museum Volkenkunde.
Twister kan best ingewikkeld zijn.
De medewerkers van het Leidsch Dagblad Nieuwscafé maakten foto's van hun bezoekers, maar zelf mogen ze natuurlijk ook wel even op de foto.
Ik was precies op tijd terug in de Schouwburg om een voorproefje te zien van 'Aan de Arbeid' het nieuwste theaterstuk van het PS Theater over de geschiedenis van Leiden als industriestad dat de hele maand november in de Meelfabriek te zien is.
Stadshistoricus Cor Smit vertelde hoe 30 jaar geleden de laatste grote fabriek Leiden verliet en Leiden niet langer de industriestad van weleer was. Wie herinnert zich niet namen als bijvoorbeeld Sanders zeepfabriek, Riedel, King Corn, Zaalberg dekens, De Sleutels conserven, Adler typemacines, de HCW en de Grofsmederij en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Olijerhoek & Roggeveen presenteerden hun 'vertaalmachine Barry". Deze machine vertaalde elk woord in Leids dialect.
Op de meeste locaties werd de avond afgesloten met muziek. Na Pinkpop, Paradiso em Lowlands wist Causes ook de Leidse Schouwburg plat te spelen.
In Gebr. De Nobel liet 'My Baby' horen waarom ze in rap tempo niet alleen Nederland maar ook Europa veroveren.
Een mooie uitsmijter van een geweldige vierde editie van de Nacht van Kunst & Kennis.
Hieronder een fotoslideshow waarbij je in een noodvaart langs veel van de programma-ondelen loopt. Wil je de foto's op je gemak bekijken of downloaden kijk dan op mijn aparte fotosite.
In het filmpje een aantal fragmenten en de sfeer van deze vierde Nacht van Kunst & Kennis.
Reacties
Dan moet je wel meedoen, toch...
Allemensen, wat een end verslag. Ging je niet afgepeigerd naar bed? Mooie reportage.
als verslaggever moet dit niet meevallen LG
interesante reportage
groeten
Man , Glibber, hoe grijg je het voor elkaar om dat allemaal af te lopen, het is al bijna een avondvullende taak om in dit logje alles langs te lopen, en dan moet jij nog van hot naar haar door Leiden.