100 jaar geleden richtte kunstenaar Theo van Doesburg in Leiden het blad De Stijl op. Al snel werd De Stijl een icoon van modernisme over de hele wereld. Veel kunstenaars waaronder Mondriaan en Rietveld sloten zich aan bij de kunststroming die De Stijl al snel werd. Meer over De Stijl kan je lezen onder deze link. Het 100 jarig bestaan wordt dit jaar groots gevierd en niet alleen in Leiden maar ook in tal van andere steden. Donderdagmiddag werd in Leiden het themajaar 100 jaar De Stijl officieel geopend. Het komend jaar kan het je niet ontgaan dat Leiden in het teken van De Stijl staat, zelfs de aankleding van de statafels had een duidelijke band met De Stijl en Mondriaan.
De opening vond plaats in de centrale hal van het Achmeagebouw.
Je kon duidelijk zien dat het hier om de feestelijke opening van 100 jaar De Stijl ging.
Het zag er allemaal strak en gestrikt uit.
Het enige dat niet het uiterlijk van De Stijl had waren de hapjes.
In de hal stond de maquette van het kunstwerk 'Vierkant in Vierkant'. Theo van Doesburg ontwierp dit kunstwerk voor een wedstrijd voor een beeld bij het station in Leeuwarden. Het beeld is nooit geplaatst en ondertussen zijn we al zo'n twintig jaar bezig het in Leiden geplaatst te krijgen.
De stichting leek een aantal jaren slapend, maar was op de achtergrond nog steeds actief bezig om het beeld in Leiden geplaatst te krijgen. Nu in het jaar van De Stijl is het eindelijk zo ver en wordt het in de loop van het jaar geplaatst tegenover het oude belastingkantoor.
Een van de openingshandelingen werd verricht door theatergroep De Veenfabriek.
Het werd een duidelijk op De Stijl gebaseerd optreden waarin naast de teksten ook het werk Victorie Boogie Woogie van Mondriaan te herkennen was.
Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing, benadrukte het belang van dit themajaar, waarin Leiden een centrale plaats inneemt in de viering van 100 jaar De Stijl.
Wethouder Robert Strijk gaf aan hoe trots wij kunnen zijn op veelzijdige het culturele leven in Leiden.
Het interviewen van Meta Knol, directrice museum De Lakenhal, is eigenlijk een makkie. Je stelt haar één vraag en door haar enthousiasme en gedrevenheid krijg je een geweldig en duidelijk verhaal.
De mensen van het Blauwe Uur, de makers van onder andere de gewedige lichtshow op de muren van de Hooglandsekerk vorig jaar, hadden een speciale lichtshow gemaakt op het thema 100 jaar De Stijl.
Echt waanzinnig knap en mooi gedaan.
De kleuren en herkenbaarheid van De Stijl en Mondriaan kwamen er duidelijk uit naar voren.
Ja sorry het effect van de confetti staat op het filmpje, ik kan maar een ding tegelijk dus moest ik keuzes maken. :-)
Tijdens de borrel maakte Chris de Waard nog een aantal interviews voor Sleutelstad, onder andere met Meta Knol.
Cultuurmakelaar Mirjam Flick onderstreepte ook het belang van dit themajaar en de culturele uitstraling die Leiden hierdoor heeft. De interviews zijn terug te horen op de soundclouds van Sleutelstad.
Joque Mulder, voorzitter van Beelden in Leiden, vertelde dat dit jaar niet alleen beelden op de Hooglandsekerkgracht komen te staan maar ook hier in het gebouw van Achmea en bij het LUMC.
Je kan er niet meer omheen, het themajaar 100 jaar De Stijl is nu echt begonnen.
Hieronder een korte fotoslideshow en filmpje van de diverse openingsoptredens en handelingen.
Reacties
o Emile wat een geweldig stuk weer. Dank dat je Vierkant in vierkant aandacht hebt gegeven. Sommige vergeten dat wel eens!!
Petra Hoogeveen
secr. stichting Vierkant in vierkant
:)
Het is een mooie stijl, kom er maar eens op! En dat deed ie!
dat mag gerust gevierd worden LG..
ook bij ons wordt er in de schrijvende pers aandacht besteed aan de diverse activiteiten die er dit jaar georganiseerd worden
groeten
Yes, die stijl bevalt me wel, Rietveld, mondriaan en de3 bijbehorende kleuren... Michien iets voor de site.
Wel wat erg veel Mondriaan, de stijl was toch wel wat meer dan Mondriaan. Maar er zal wel over nagedacht zijn door mensen die er verstand van hebben;-)
En toch word ik wel heel vrolijk van al die kleurtjes.
Love As Always
di Mario