De tuinzaal van Grandcafé de Burcht puilde gisteren uit tijdens het Erfgoedcafé waarbij ook het nieuwe jaarboek van Erfgoed Leiden en Omstreken werd gepresenteerd. In het boek zijn tal van verhalen en gegevens opgenomen van opgravingen, nieuwe monumenten en bijzondere vondsten in de stad. De laatste jaren heeft het ELO ook een enorme slag gemaakt in het digitaliseren en het digitaal toegankelijk maken van haar collectie.
Zelden was het zo druk bij het Erfgoedcafé. Er konden zich 150 mensen aanmelden, maar al snel werd besloten dit te verhogen naar 200 en ook daar werd ruim overheen gegaan.
ELO voorzitter Wilbert Hettinga was dan ook terecht erg blij met deze massale opkomst.
Allereerst werd door Edwin Orsel, bouwhistoricus bij Erfgoed Leiden en Omstreken, een presentatie gegeven over het ontstaan en de geschiedenis van de Burcht. Je denkt dat je vrijwel alles weet, maar voor mij was het bijvoorbeeld nieuw te horen dat er op het voorterrein, het huidige terras, vroeger een hertenkampje was.
Archeologe Chrystel Brandenburgh gaf samen met archivaris André Noort een korte lezing over de opgravingen bij het Lakenplein, waarover ook veel te lezen is in het jaarboek.
Er zijn gelukkig ook veel oude verslagen, rekeningen en overeenkomsten uit 1660 over de voormalige woningen bij het Lakenplein bewaard gebleven. Er bleek ook dat er een riolering werd aangelegd, nou ja een vertakking naar een door de gemeente aangelegde goot.
Er werden meer huizen gebouwd dan er kavels verkocht werden. Hierdoor werden de huizen kleiner en goed verdiend door de kaveleigenaren.
Na de twee korte lezingen over de Burcht en het Lakenplein werd het tijd voor de presentatie van het jaarboek.
Over je zelf schrijven doe je normaal niet en vind ik ook niet leuk, maar ik was uiteraard wel vereerd dat ik het eerste exemplaar uit handen van Cor de Graaf, adjunct-directeur van Erfgoed Leiden en omstreken aangeboden kreeg. De motivatie daarachter kwam erop neer dat ik dagelijks bezig ben met de Leidse geschiedenis van de toekomst.(foto gemaakt door Bram Pater)
In de toekomst zal het ELO natuurlijk veel informatie gaan halen uit de digitale wereld en misschien ook op mijn blogs stuiten. Het zou natuurlijk leuk zijn als er bij de presentatie van het jaarboek 3017 iemand in de zaal zit die zegt oh wat leuk er staat iets in over de blogs van mijn overgrootvader.
Vast onderdeel van het Erfgoedcafé is de zeepkist. Dit keer was dat onder andere Huub van Veldhuijsen over zijn boek dat half april uitkomt.
Lodewijk Kallenberg wees de bezoekers er nog op dat Huub van Veldhuijsen op 9 april een lezing over zijn boek geeft in de aula van de historische begraafplaats Groenesteeg.
Pieter Jeroense was de derde spreker op de zeepkist en gaat eerdaags een boek uitbrengen met historische brieven van weeskinderen uit het oude weeshuis. Tegen dat het zo ver is kom ik er zeker op terug.
Na de lezingen en presentaties werd er nog even gezellig nageborreld. Wat is er mooier voor bezoekers van het Erfgoedcafé dan te borrelen in de tuin van de tuinzaal met zicht op de Burcht.
Niet vreemd dat veel mensen direct na de presentaties de tuin in gingen.
Voor alle bezoekers was er een gratis exemplaar van het jaarboek. Leuk voor de makers dat er direct druk in gebladerd en gelezen werd en de reacties stuk voor stuk positief waren.
Mede dankzij het mooie weer liep de borrel van het Erfgoedcafé behoorlijk uit.
In de fotoslideshow nog een paar foto's van het druk bezochte Erfgoedcafé en kijk ook eens op de site van Erfgoed Leiden en Omstreken dan gaat er een historische wereld voor je open.
Reacties
Zie ik eindelijk hoe jij er uitziet, wat leuk! Ik had me ook zo ingeschreven voor deze bijzondere bijeenkomst. Opgravingen vind ik altijd interessant en dan een boek speciaal geschreven voor je"eigen" stad.Grote klasse dat jij het eerste exemplaar kreeg, Glibber. Als teken van waardering. En niet zo'n beetje ook!Zonnige groet.
Je staat weer terecht in het zonnetje. Je bent zo bezig met Leiden dat daar niemand meer omheen kan.
ja ze kunnen natuurlijk niet meer om de énige echte leidse Glibber heen, je bent ondertussen een echte BNner!