Het was maandag echt van dat bouwtechnies weer, oftewel een uitgelezen middag voor het starten van bouwprojecten en het slaan van de eerste paal. Soms denk ik wel eens, we zijn zo hard bezig in Leiden het is bijna niet meer bij te benen. Gisteren was het echt bijna niet bij te benen om 15:00 was officiële starthandeling van gebouw de Lorentz tegenover het station. Wethouder Paul Laudy kan na zijn wethouderschap altijd nog in de bouw gaan werken want we zien hem bijna wekelijks wel in een of andere hei-, graafmachine of hijskraan stappen.
Een half uurtje later werd de pers al weer verwacht bij museum de Lakenhal voor het slaan/boren van de eerste paal voor de nieuwbouw door wethouder Robert Strijk en directrice Meta Knol.
Dat dit een heel bijzondere start van een bouwproject was blijkt wel uit de lange voorgeschiedenis van het terrein. In de jaren 2006-2008 schreef ik al over de 'stadscamping' en de 'schaamlap' van € 180.000,00 die de missers over de onderhandelingen tussen de toenmalige wethouder bouwen en wonen en projectontwikkelaars moest verhullen. Na een paar maanden kwam het € 180.000,00 kostende doek ook nog eens naar beneden zetten en werd er verder jarenlang weinig tot niets spectaculairs meer vernomen van verdere ontwikkelingen in het gebied.
Vandaar was het maandag best een bijzondere dag en kon Leiden eindelijk afscheid nemen van het afschuwelijke gat als je Leiden vanuit het station binnenkwam.
Met het gebouw Lorentz, waar gewoond, gewerkt en gewinkeld kan worden gaat de entreevan Leiden eindelijk de alllure krijgen die het verdient.
Een aantal direct omwonenden was langs gekomen om met eigen ogen te aanschouwen dat er nu eindelijk iets ging gebeuren. Laat ik het anders zeggen, dit waren gewoon jonge meiden toen de eerste plannen ontwikkeld werden. :-)
Voor wethouder Paul Laudy een mooi moment om na tientallen jaren ellende, de bouw van dit nieuwe visitekaartje van Leiden te mogen opstarten.
De Lorentz is het eerste project, hierna volgt de Geus waarin ook de nieuwe megabioscoop wordt gevestigd. Paul was duidelijk blij hier te staan vanmiddag.
Paul mocht dit keer plaatsnemen in een graafmachine.
Het werd een soort schatgraafspelletje voor Theo Rooks van Van Wijnen en Peter Appeljan van Syntras Achmea Real Estate.
Na een beetje graven was het begin van de schat gevonden.
Uit de grond kwam een stuk beton, een overblijfsel van de eerdere bebouwing. (of verwijzing naar een oud wethouder :-) )
Weer een ander bouwklusje dat Paul Laudy op zijn naam kan schrijven na heien, boren, graven en slaan.
Duidelijk duimpje omhoog voor dit mooie bouwproject dat een eind gaat maken aan tientallen jaren ergernis.
In de fotoslideshow nog een paar foto's van de start van de bouw van de Lorentz.
Snel door naar museum de Lakenhal, waar druk verbouwd wordt.
De pers mocht iets eerder komen, zodat we op ons gemak foto's konden nemen van de lege binnenplaats zonder de oude overkapping.
Het is in Nederland het jaar van 'De Stijl' de kunststroming die 100 jaar geleden in Leiden door Theo van Doesburg werd opgericht. Piet Mondriaan was ook een van de leden van De Stijl, daarom niet geheel toevallig (denk ik) dat de paraplu's ook in de primaire kleuren die Mondriaan gebruikte klaar stonden.
Jarenlang was het voorplein van het museum, wegens ruimtegebrek, overdekt en deed dienst als restaurant, kassa/informatiebalie en winkeltje. Het ziet er gelijk een stuk opener uit zonder de overkapping.
Directrice Meta Knol gaf Eelco Brinkman en wethouder Robert Strijk over de uitwerking van de plannen van het voorplein.
Heb je nog wat leuk nieuws te melden vroeg Sleutelstad verslaggever Chris de Waard aan hoofd communicatie Minke Schat. Ik dacht het wel ja, nu we net deze week, 'Contra-compositie VII' een topstuk van Van Doesburg hebben kunnen kopen zoals ik je vorige week vertelde. :-)
Het binnenplein begon al snel vol te lopen met de andere genodigden.
Ik vind het altijd wel een grappig gezicht al die witte bouwhelmen.
Museumdirectrice Meta Knol gaf uitleg over de stand van zaken van de verbouwing en de aankoop vorige week van 'Contra-compositie VII'een topstuk van Theo van Doesburg.
Wethouder Robert Strijk is niet alleen als wethouder, maar zeker ook als Leidenaar trots dat het museum na jarenlange plannen maken nu eindelijk echt aan het verbouwen is en vandaag de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in gaat.
De nieuwbouw gaat komen aan de Lammermarkt.
Robert nodigde ons uit mee te lopen naar de Lammermarkt. Door het museum ging uiteraard niet vanwege de bouwwerkzaamheden.
Behalve witte bouwhelmen bestaan er ook witte bouwlaarzen en jassen.
Een beetje communicatie-medewerker communiceert het zo dat, dat Meta Knol en Robert Strijk door de blubber mochten voor het officiële gedeelte.
Uiteraard was er ook gezorgd voor een aantal confetti-medewerkers.
Er worden op deze plek, mede vanwege de historische gebouwen in de omgeving palen geboord en niet geheid.
Kijk.............. zonder handjes.
Zo de eerste paal zit erin, nu snel bouwen zodat we voorjaar 2019 weer open kunnen.
Voor het zover is zal er nog menig bouwhelmpje door de panden gelopen hebben.
In de korte fotoslideshow en filmpje meer beelden van deze eerste hei(mijl)paal.
Reacties
Leiden is duidleijk bezig om te groeien. Goed voor de stad.
Love As Always
Di mario
grootse werken op het progamma LG...
goed begonnen is half gewonnen, denk ik dan spontaan...
hopelijk kennen die wethouders er wat van
groeten
Hoogbouw heeft niet zo mijn sympatie dus van mij mogen ze "het gat"wel zo laten, het is me eigenlijk niet opgevallen;-)
Musea lijken weer in de lift te zitten, dus de Lakenhal kan positief naar de toekomst worden gebouwd. Hans